KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2020. október 8. (csütörtök) 10:34

A MOSZ és a FESZ nyílt levélben kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) levélben kéri dr. Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az október hatodikán elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. 

A szakszervezetek képviselői a levélben kifejtik, hogy az orvosi béremeléshez és a hálapénz visszaszorításához nem volt szükség új jogállási törvényre. Ezeket a kérdéseket a jelenleg érvényes Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben, a Munka törvénykönyvében és a  Büntető törvénykönyvben is lehetett volna rendezni. A kormány úgy terjesztette be a törvényjavaslatát, hogy nem tartotta be a jogalkotásról szóló törvényt, nem egyeztetett sem a szakmai- és érdekképviselettel, sem a társadalommal. A törvény több vonatkozó nemzetközi egyezményt sért, súlyosan csorbítaná a szakszervezetek jogait, és jogbizonytalanságot kelt közel százezer egészségügyi- és egészségügyben dolgozó körében. Ez a törvény azzal, hogy lehetővé teszi a kormánynak, hogy a munkavállalók alapvető jogait és kötelezettségeit rendeletekkel szabályozza, óriási visszalépést jelent a munkavállalói jogok és a jogbiztonság érvényesülése szempontjából Magyarországon. 

A levél teljes terjedelmében itt olvasható!

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 1749759 Cikket olvasták: 2351 Layout & Coding: Dexef Kft.