KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. április 14. (szerda) 17:40LIGA Szakszervezetek

A kormány hallgassa meg a pedagógusok és a szülők véleményét!

2021. április 14-én az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös nyilatkozatot adott ki a tervezett iskolanyitásról.

Az elmúlt napokban számos szülői és oktatói szervezet adott hangot azon véleményének, hogy a kormányzat döntése a 9-11. osztályok további távoktatásának fenntartása esetében üdvözölendő és helyes, a járványveszélyre arányos választ adó lépés.

Ugyanezen szervezetek hangsúlyozták, hogy az óvodák és az általános iskolák első 8 osztályának kinyitása, a személyes jelenlétű nevelés-oktatási feladatok ellátása a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok szerint sem indokolt, veszélyes a gyermekekre nézve is. A Pedagógusok Szakszervezete felmérései és vizsgálatai alapján a pedagógusok 81%-a válaszolt úgy, hogy tanítványait egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban jelenléti oktatásban, 87%-a még nagyon korainak tartja az oktatási-nevelési intézmények újranyitását.

Az EMMI nyilatkozata szerint az óvodai ellátásban a gyermekeknek mindössze 6-8%-a, míg az általános iskolás korú gyermekeknek alig 1%-a igényli jelenleg az óvodai és iskolai felügyeletet!

Mindez a szakszervezeti konföderációk álláspontja szerint (a járvány jelenlegi adatai alapján) meggyőző érv a további zárva tartás mellett, úgy, hogy a gyermekek felügyeletét az oktatásinevelési intézményekben továbbra is biztosítana kell.

A szakszervezeti konföderációk leszögezik azt is: nincsenek külön szülők és külön munkavállalók, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjai számára egyszerre jelentkezik a
járványveszély, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a munkahely megőrzésére való törekvés. Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a jelenlegi helyzetben sem!

A magyar szakszervezeti konföderációk továbbra is - immár több mint egy éve - amellett érvelnek, hogy a munkavállalók bérköltségeit vállalja át az állam abban az esetben, ha az egyik szülőnek kiskorú gyermekével otthon kell maradnia a járványügyi intézkedések miatt.

Csóti Csaba

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda

LIGA Szakszervezetek

dr. Kuti László

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Kordás László

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Palkovics Imre

Munkástanácsok Országos Szövetsége

**

Nyilatkozat letöltése

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2345053 Cikket olvasták: 444 Layout & Coding: Dexef Kft.