Bejelentkezés
 
 
2020. július 6. (hétfő) 17:51Weborvos

300 ezer embert veszélyeztethet a tajkártya érvénytelenítése

Képtelen helyzetbe kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást.

Három hónapról hat hónapra emelte az Országgyűlés azt a türelmi időszakot, ami után érvénytelenítik a tajkártyáját azoknak, akik nem fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ennek összege jelenleg 7710 forint havonta, amit alapesetben a munkaadó fizet be, ha azonban valakinek nincs munkája, akkor magának kell ezt megtennie. Amennyiben valaki ezt nem teszi meg, úgy az életmentő helyzeteken kívül minden orvosi ellátást csak előre fizetve, pénzért vehet igénybe, s a gyógyszerekért is többet kell fizetni - írta a népszava.hu.

Az intézkedést ugyan a járványhelyzetben munka nélkül maradt emberek megsegítéseként tálalja a kormány, de az elmaradt járulékokat az adóhatóság utólag adók módjára behajtja, miközben visszamenőleg akkor sem teszik érvényessé az illető tajszámát, ha közben rendezi az egészségbiztosítási járulék elmaradását. Egy több tízezer forintos vizsgálat, netán beavatkozás díját eddig ugyanis elengedték, ha az illető utólag befizette az elmaradt járulékot.

Szakértőnk szerint nagyjából 300 ezer embert veszélyeztethet a tajkártya érvénytelenítése, különösen azokat, akik egyéni szerződéssel fizetik az egészségügyi járulékot, további félmillió embernek pedig rendezetlen a státusa, tehát az orvosnál piros a tajszáma.

Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint "képtelen helyzetbe" kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel.

Hogy mondják az anyagilag és egészségileg is megrendült emberek szemébe, hogy évtizedekig gyógyítottam, de mától csak pénzért hallgathatom meg a tüdejét, mérhetem meg a vérnyomását és csak drágán válthatja ki a gyógyszereit – figyelmeztet a szigorítás következményeire az elnök, aki szerint a még mindig meglévő járványhelyzetben ez a hozzáállás kifejezetten káros és veszélyes. Továbbiak a cikkben

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 7884149 Cikket olvasták: 1902 Layout & Coding: Dexef Kft.