KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2020. november 22. (vasárnap) 17:24

Távolléti díjat és rendszeres szűrést kér az egészségügyi dolgozók számára a MOSZ

A MOSZ levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához és az ÁEEK főigazgatójához, azért, hogy a koronavírussal fertőződött egészségügyi dolgozók valóban kapják meg a megígért 100%-os táppénzt – vagy még inkább a távolléti díjat, illetve a szakszervezet kéri azt is, hogy minden intézményben biztosítsák az egészségügyi dolgozók számára a szűrést.

 

Egyre több egészségügyi dolgozó betegszik meg, vagy kerül karanténba kontaktként a koronavírus járvány következtében. Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere 2020. 07. 02-án kelt levelében (itt érhető el) kérte dr. Gondos Miklóst az ÁEEK főigazgatóját, hogy az ÁEEK fenntartású kórházakban az egészségügyi dolgozók számára a karantén idejére távolléti díjat fizessen a munkáltató, illetve a táppénz összegét egészítse ki a távolléti díj összegére.

 

Ennek néhány intézmény eleget tett, ugyanakkor tagjaink továbbra is azt jelzik számunkra, hogy sok ÁEEK fenntartású intézmény továbbra sem az EMMI által kiadott iránymutatás szerint jár el. Van olyan munkáltató, aki arra hivatkozott, hogy nem kapott ilyen utasítást, illetve azzal is hárítottak, hogy a fentebb idézett levél már több hónappal ezelőtt kelt, ezért véleményük szerint az már nem érvényes a jelenlegi helyzetben. Probléma az is, hogy egyes kórházak úgy értelmezik, hogy a 100% táppénz csak legfeljebb egy hónapig jár azon egészségügyi dolgozók esetében, akik súlyos megbetegedésen estek át, és a koronavírus szövődményei miatt akár hónapokra rehabilitációra és táppénzre kényszerülnek.

Ezért a MOSZ levélben fordult az ÁEEK főigazgatójához és az Emberi Erőforrások Miniszteréhez, és kérte, hogy intézkedjenek arról, hogy a kórházak a korábbi utasításba foglaltak szerint járjanak el. A legjobb megoldás azonban az lenne, ha egy egyszerű, automatikus eljárás keretében minden egészségügyi dolgozó számára biztosított lenne az, hogy karantén vagy megbetegedés esetén ne szenvedjen el jelentős anyagi veszteséget is.

 

Ugyanúgy a levélben jeleztük azt is, hogy sok egészségügyi intézményben még mindig nem rutinszerű az egészségügyi dolgozók szűrése, még akkor sem, ha közvetlen kollégáikról derült ki, hogy fertőzöttek, vagy a „normál” osztályon több betegről is kiderül a pozitivitás. A hozzánk beérkező dolgozói jelzések alapján hiányos módon történik a kontaktkutatás is ezekben az esetekben. Ez a gyakorlat az egészségügyi dolgozók és családjaik életét és egészségét súlyosan veszélyezteti, ezért kértük, hogy a minisztérium és a kórházfenntartó haladéktalanul intézkedjen a dolgozók szűréséről.

Budapest, 2020.11.22.

A MOSZ elnöksége

Az AEEK főigazgatónak küldött levél ITT érhető el.
Az EMMI részére küldött levél ITT érhető el.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2079968 Cikket olvasták: 2832 Layout & Coding: Dexef Kft.