2022. szeptember 21. (szerda) 20:00Weborvos

Nyílt levelet írt az egykori Kaáli meddőségi centrum vezetője

"Újra megindult az átjárás a nemzetstratégiai fontosságú finanszírozott meddőségi kezelések és a fizetős magánellátás között”.

Vesztergom Dóra, az állami meddőségi kezelésekkel megbízott Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője, Novák Katalin sógornője a Mandinernek adott interjúban profitorientáltnak nevezte az egykori meddőségi magánklinikákat és azt is kifejtette, hogy felesleges külföldre menniük a magyar pároknak. Ugyanebben az interjúban az egészségtelen életmódot is felelőssé tette, mert világszerte egyre több pár küzd termékenységi problémákkal. Az interjúra az egykori Kaáli meddőségi centrumot vezető Kaáli Géza nyílt levélben válaszolt, többek között azt is felemlegetve, hogy Vesztergom rendelőjében 200 ezer forint egy meddőségi kivizsgálás - írja a hvg.hu.

Profitorientáltnak nevezte az egykori meddőségi magánklinikákat Vesztergom Dóra, az állami meddőségkezelési rendszerért felelős Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője a Mandinernek szeptember elején adott interjújában. A nemrég kinevezett szakember – aki Novák Katalin köztársasági elnök sógornője – a meddőségi klinikák államosítását kommentálva egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „a korábbi nagyrészt profitorientált rendszer vizsgálata” nem az ő feladatuk.

Kaáli azt is hozzátette, hogy eleve nem érti a „profitorientált” szó jelentését, azt pedig végképp nem, hogy miért és kinek kellene vizsgálnia egy olyan intézményt, amelyet az állam megvétel előtt alaposan átvilágított és "anyagi visszaéléseknek" nyomát sem találták. A professzor azt is Vesztergom szemére vetette, hogy a nő magánrendelőjében az árlista szerint egy komplett női és férfi meddőségi kivizsgálásért közel 200 ezer forintot kell fizetni egy meddő párnak. Nem áll szándékomban ezt az összeget profitorientáltságnak minősíteni, de sokaknak úgy tűnhet, hogy az emberi élet mégiscsak üzlet” – írta.

Kaáli szerint ez azt bizonyítja, hogy „újra megindult az átjárás a nemzetstratégiai fontosságú finanszírozott meddőségi kezelések és a fizetős magánellátás között”, ami véleménye szerint nemcsak ellentétes a kormányzati szándékkal, hanem szakmailag is kifogásolható. A jelenlegi rendszer szerint ugyanis, ha valaki egy bizalmon alapuló magánorvosi rendelésen kezdi el a kivizsgálásokat, akkor fizetett orvosa jogszerűen már nem tudja elvégezni a kezelés ingyenes részét az állami intézetben. A professzor ezért arra kéri Vesztergom Dórát, hogy ezzel kapcsolatban nyilvánosan is fejtse ki véleményét vagy állásfoglalását.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 267807 Cikket olvasták: 95 Layout & Coding: Dexef Kft.